JÍDELNÍČEK

 
 
________________________________________________________________________________________________________________________________
Seznam alergenů: 1 - Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich, 2 - Korýši a výrobky z nich, 3 - Vejce a výrobky z nich, 4 - Ryby a výrobky z nich, 5 - Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z ní, 6 - Sójové boby (sója) a výrboky z nich, 7 - Mléko a výrobky z něj, 8 - Skořápkové ploby a výrobky z nich - jedná se o všechny druhy ořechů, 9 - Celer a výrobky z něj, 10 - Hořčice a výrobky z ní, 11 - Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich, 12 - Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg, ml/l, 13 - Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj, 14 - Měkkýši a výrobky z nich

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Označování alergenů je legislativně stanoveno od 13. prosince 2014 v souladu s potravinovým právem. Odvolání na legislativu:

EU = 200/13 do 13.12.2014 a pak nahradit = 1169/2011 EU Článek 2

ČR = Vyhláška 113/2005 Sb., O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, par.8, odst.10

Ten, kdo netrpí alergií na žádné potraviny, se označením alergenů na jídelním lístku nemusí zabývat.